Op zondag 12 mei is het Wezenzondag, of zondag van de Weeskinderen. De zondag heet zo door wat Jezus zegt in de lezing van die zondag, de zondag na Hemelvaart: ‘Ik laat jullie niet als wezen achter’ (Johannes 14: 18). Dit zegt Jezus na de belofte dat de Geest zal komen als pleitbezorger, als bijstand, als Jezus er niet meer is. Een trooster, ‘die altijd bij je zal zijn.’
Toen ik op Twitter over deze Wezenzondag schreef, kreeg ik een antwoord van een vriend van de theateropleiding:
Martijn gaat zich inzetten voor vluchtelingenkinderen, veelal wezen, die Syrië ontvlucht zijn. Ik heb hem uitgenodigd om te komen vertellen over dit project. Mijn preek zal hier een opstapje naartoe zijn. Martijn zal over het project vertellen en hij zal met onze kinderen een liedje spelen en zingen, zoals hij dat ook met de kinderen daar zal doen. Dat wordt dus een heel bijzonder bezoek! En Martijn heeft lang geleden ooit theologie gestudeerd, dus hij kent nog wel een liedje dat alle kinderen met hem in de kerk kunnen zingen. Komen jullie ook?
Hieronder vindt u wat informatie over het project dat u deze week wellicht ook in Nieuwsuur voorbij zag komen:
Syrious Mission – muziekproject in Syrisch vluchtelingenkamp
Vanaf eind april reizen teams van creatieve musici en artiesten op initiatief van Merlijn Twaalfhoven naar Jordanië om een project op te zetten in een Syrisch vluchtelingenkamp. In samenwerking met UNICEF krijgen de kinderen in het kamp workshops waarin zij op muzikale wijze hun verhaal leren delen met elkaar en de buitenwereld. Deze activiteiten resulteren in een concert waarin de boodschap van deze kinderen hoorbaar wordt voor de buitenwereld. Op deze wijze wil Merlijn de verlammende situatie waarin de wereld zich afzijdig houdt van het geweld in Syrië doorbreken en actieve verbintenissen maken tussen Nederlanders en de Syriërs die níet het journaal halen. Juist zij vertellen ons veel meer over de situatie dan beelden van rook en puin.
Eind mei vertrekt de 2e missie onder leiding van kleinkunstenaar Marc Oyserman.
HET PLAN
We reizen naar Amman, Jordanië en van daaruit naar een van de Syrische vluchtelingenkampen. Dit is dus in de buurt van de Syrische grens, maar in Jordanië.
Hier gaan we dagelijks met groepen kinderen en evt volwassenen muziek maken, ontwerpen, ontwikkelen.
-instrumenten maken: gebruik maken van bestaand (afval) materiaal
-zingen, klappen etc.
-zelf meespelen
-zingen, klappen etc.
-zelf meespelen
Er wordt ook met de kinderen gesproken, geschreven aan poëtische teksten, persoonlijks verhalen. Deze workshops leiden naar een concert waarin de kinderen laten zien wie ze zijn, hun verhalen delen en (aan de buitenwereld en elkaar) een gezicht geven aan de Syrische oorlog. Dit concert wordt onconventioneel, creatief, avontuurlijk, primitief maar met een professionele component van de teamleden en eventueel aanwezige ervaren musici in het kamp. We delen onze ervaringen d.m.v. blogs, foto’s en filmmateriaal. We hopen zo een groot publiek te bereiken.
ARTISTIEK
Het streven is om het “slotconcert” een soort opera te laten zijn, waarin enkele kinderen hun verhaal zingen en alle anderen hier muzikale structuren omheen bouwen.
Er kan dan ook een aparte versie voor film komen, als een video clip, dus zonder publiek.
DONATIES VAN HARTE WELKOM
In samenspraak met de diaconie wordt gekeken hoe we als gemeente op korte termijn actie hiervoor kunnen ondernemen. Doneren is ook mogelijk via de websitewww.getitdone.org/projects/107. Daarop staat een knop ‘Donate now’ waar u heel gemakkelijk met iDeal of met een creditcard een klein of groter bedrag kunt overmaken. Van harte aanbevolen.
Muziek heelt, muziek helpt. In het deuterocanonieke bijbelboek Wijsheid van Jezus Sirach 32: 3 staat: “Oude man, het siert je het woord te nemen en te spreken over zaken waarvan je kennis hebt, maar wees stil wanneer er muziek wordt gemaakt.” Want die wordt door kinderen gemaakt!
Ds. Otto Grevink
Meer info is te vinden op www.syriousmission.nl,www.twaalfhoven.net en blog.krachtvancultuur.nl en zingenindewoestijn.blogspot.nl en hou de facebookgroep in de gaten: www.facebook.com/groups/424704304290360
Geen opmerkingen:
Een reactie posten