dinsdag 26 mei 2015

Pinksteren in de uitverkoop? Kerk, verkoop je waar beter!

Gisteren was ik vrij. Vanwege Tweede Pinksterdag. Een zeldzame vrije dag voor dominees. Maar ook voor heel veel anderen. Kardinaal Wim Eijk van de Rooms-Katholieke Kerk en voorzitter dominee Karin ten Broeke van de Protestantse Kerk hebben tussen Hemelvaart en Pinksteren laten weten niet te zullen protesteren als Tweede Pinksterdag zou verdwijnen. Eventueel om feestdagen van andere religies de ruimte te geven. Heel begrijpelijk allemaal, maar het maskeert wat mij betreft iets anders: we kunnen Pinksteren niet meer aan de man brengen. En daarom geef ik niet zomaar op.

Zouden Eijk en Ten Broeke ook zo lauw reageren als het over Tweede Kerstdag of Tweede Paasdag zou gaan? Natuurlijk niet. En dan niet vanwege het valse argument dat deze dagen in veel meer landen worden gevierd, maar omdat ze de kern van ons geloof en kerk-zijn raken. Pinksteren niet? Ook onder christenen zijn het vrije dagen geworden om erop uit te trekken en niet meer naar de kerk te gaan. Is dat erg? Op zich niet. Je kunt Pinksteren vieren in de hele schepping. Maar we weten niet meer te verwoorden wat Pinksteren inhoudt.

God spreekt jouw taal!
Ik krijg er zelfs vragen over van mensen die erg betrokken zijn en zeer bekend zijn met de bijbelverhalen: 'Leg eens uit waar Pinksteren over gaat, want we weten het eigenlijk niet.' Ja, Pinksteren is het feest van de 'uitstorting van de heilige Geest'. Maar wat betekent dat voor mij, voor jou?
Ik zeg het in vier woorden: God spreekt jouw taal! God is geen verre God die jou niet begrijpt en jij hem niet. God wil met zijn Geest in ons wonen, en onze taal spreken. Jouw taal spreken. Je toespreken over wat er in jou omgaat, waar jij mee zit en hoe jij je leven leeft. God spreekt niet over jou, maar met jou. Als een boezemvriend.

En hoe zit dat dan met het onderscheid tussen God, Jezus en de heilige Geest? In het kort: een van ons, Jezus, spreekt in zijn leven en wat hij doet Gods taal. In de heilige Geest spreekt God jouw taal. En daarom wil de beweging van gelovigen dat ook delen met zoveel mogelijk mensen. Omdat God door de heilige Geest ook hun taal spreekt, en iets moois en goeds te zeggen heeft dat inspireert, troost, bemoedigt en energie en toekomstperspectief geeft.

Pinksteren is meer dan het geboortefeest van de kerk
We moeten stoppen met het uitleggen van Pinksteren als 'het geboortefeest van de kerk'. Wat hebben mensen buiten de kerk daaraan? Bovendien is het niet het geboortefeest van een instituut, maar van een beweging van gelovigen die zeggen: ik vind het zo waardevol dat God mijn taal spreekt: dat wil ik delen!

Voordat we met valse argumenten dat andere landen Tweede Pinksterdag niet vieren, en dat het goed zou zijn voor 'een inclusieve samenleving' om feestdagen uit te ruilen, Tweede Pinksterdag inleveren, zou het goed zijn om uit de verlegenheid te stappen en uit te leggen waar Pinksteren over gaat. Bijvoorbeeld met een goede commercial als met Kerst, en niet met een slecht geregisseerd knip-plakfilmpje zoals dit jaar met Pinksteren, met een paar mooie woorden maar verder veel kerkelijke taal.

De kerk uit, de wereld in!
Wij moeten met Pinksteren juist de kerk uit. De wereld in. Niet mokken dat mensen niet meer komen of dan maar Tweede Pinksterdag inruilen, omdat we toch niet weten wat we ermee moeten. Laat beelden zien van diensten op campings en marktpleinen, van Opwekking, en van mensen op het terras. En ga de meubelboulevards op. Dáár is de Geest. Lever hem niet uit. Maar sta ervoor!

En zolang we in ons land het minst aantal nationale feestdagen en vakantiedagen hebben in Europa, kunnen er wel een Joodse en Islamitische feestdag bij. Goed om het leven te vieren, en goed voor het toerisme en de meubelboulevards. Want we blijven tenslotte dominee én koopman.

Foto: Musicclubkampen.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten