vrijdag 7 augustus 2009

Avondmaal en Mexicaanse griep - 5

Ik stoor mij aan de berichtgeving over de richtlijnen van de Protestantse Kerk in Nederland inzake de Mexicaanse griep. Zie IKON Kerknieuws en Trouw, dat het artikel aankondigt met 'Het gevaar van de Avondmaalsbeker'. Iedereen blijft gefocusd op die bekertjes; wat een slechte samenvatting. De handreiking van de Protestantse Kerk in Nederland is helder: we hebben met een griep te maken, die qua gevolgen gelijk is aan een normale seizoensgriep (bron: RIVM). Maar als je dan op hygiène wil letten, dan kun je denken aan brood dopen in de wijn, aparte bekertjes, deurknoppen etc.

Laten we alsjeblieft helder blijven denken. Het betekent namelijk dat we ons weliswaar niet aanstellen, maar ons wel erg druk maken om een gevaar dat er altijd al was in het griepseizoen. Dat maakt de gevolgen van onze maatregelen nu groter: dat betekent namelijk dat we niet meer terug kunnen. Waarom nu wel, en volgend jaar bij een andere griepgolf niet?? Het is goed om na te denken over de hygiène, maar laten we niet doorslaan in paniekerige berichtgeving, alsof er iets heel dramatisch aan de hand is, dat drastische maatregelen vergt.

We blijven nadenken over een gewijzigde vorm van Avondmaal, maar wel met gezond boerenverstand; geen maatregelen enkel voor de bühne, en misschien wel maatregelen voor de lange termijn, juist voor de geloofwaardigheid dat we nu niet met de hype meevliegen, maar omdat het sowieso zinnig is over hygiène na te denken, en vooral daarna weer snel over te gaan tot de orde van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten