zaterdag 8 augustus 2009

Avondmaal en Mexicaanse griep - 6

Het hoge woord is eruit, of de kogel is door de kerk: we hebben te maken bij de Mexicaanse griep met een variant op de gewone seizoensgriep. Er kunnen veel mensen ziek zijn, maar ernstiger of risicovoller is het virus niet. We lijken allemaal even pas op de plaats te kunnen maken. De hype rondom het virus is te zwaar aangezet. Zorgen waren weliswaar terecht, maar niet meer dan bij een normale griepgolf.

We lijken daarom ook pas op de plaats te kunnen maken voor wat betreft maatregelen rondom het Avondmaal. Waarom zouden we nu wel maatregelen treffen en bij normale griep niet? We zetten er vooralsnog op in geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Wel is het verstandig als de voorganger en allen die brood aanraken hun handen van tevoren goed wassen met desinfecterende zeep - in de dienst.

Daarnaast zullen we op basis van de overwegingen en ervaringen van de afgelopen tijd een draaiboek samenstellen voor het geval er wèl sprake is van een verhoogd risico. Daarin zullen we ook matzes opnemen als alternatief voor brood dat in wijn kan worden gedoopt. Het absorbeert beter dan brood en het andere associaties dan de hostie - namelijk naar de bevrijding uit Egypte. Dan is deze hype nog ergens goed voor geweest; en kunnen we nu overgaan tot de orde van de dag. En dat is ook: de zieken bijstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten