maandag 2 februari 2015

De doop van Jezus - verhaal voor kinderen

Vrij naar Marcus 1: 1-11, naverteld voor het Bijbelproject over water (2015)

We horen elk jaar weer met Kerstmis het verhaal van de geboorte van Jezus. Een mooi verhaal hè? Met Jozef en Maria, op een ezel, op weg naar de stal. Daar wordt het kindje Jezus geboren. En herders komen, omdat ze de engel hebben horen zeggen dat er een heel bijzonder kind geboren is. En er komen hele bijzondere mensen, drie wijzen, die een ster hebben zien stralen. Die zijn ze achterna gereisd en uiteindelijk bij de stal uitgekomen.

Maar dat is alweer eventjes geleden. En een lange tijd hebben we niets van Jezus gehoord. We weten niet hoe hij was als kind. En hoe hij met zijn broers en zusjes omging. Of hij goed was op school. En met wie hij graag speelde. Het verhaal van Jezus begint eigenlijk pas echt als hij groot geworden is. Maar hoe is het dan begonnen? Luister maar.

Jezus had een neef. En hij heette Johannes de Doper. Hij wist wel hoe je een nieuw begin moest maken. Johannes de Doper zei tegen de mensen: "Kom en maak een nieuw begin met God. Doe geen gemene dingen meer en wees niet hebberig. Maak geen ruzie en zeg geen onaardige dingen. Als je mee wilt doen en ook een nieuw begin wilt maken, kom dan hier naartoe. Dan duw ik je kopje-onder in de rivier!"

"Hè", zeiden de mensen, "voor mijn lol me kopje onder laten duwen in de rivier? Waarom zou ik dat laten doen?" Johannes de Doper legde het uit: "God wil dat je hart net zo schoon is als je lijf. Dus als je kopje-onder gaat in het water, dan maakt God niet alleen je lijf, maar ook je hart schoon. Willen jullie dat?" "Ja, dat willen we ook!" zeiden ze allemaal.

"Ik ook!" zei nog iemand. "Kijk nou," zeiden de mensen, "Dat is Jezus!" "Zeg neef," zei Johannes de Doper, "moet ik nou jóu gaan dopen? Jij gaat toch juist aan al deze mensen uitleggen hoe ze een nieuw begin moeten maken met hun leven? En hoe ze beter met elkaar en met God om kunnen gaan? Dan moet ik jou toch niet gaan dopen?"

"Juist wel," zei Jezus. "want ik wil ook weten hoe dat is om kopje-onder in de rivier te gaan. Niet iedereen vindt dat namelijk leuk. En dat is het ook niet. Kopje-onder gaan is ook best een beetje eng. En dat is precies waar dopen over gaat. Dat het leven ook niet altijd leuk is. Omdat er enge dingen gebeuren. En omdat mensen niet lief zijn tegen elkaar. En dat wil God allemaal afwassen. Zodat ons hart net zo schoon is als ons lijf."

Jezus herinnerde het ook wel van toen hij klein was. Dat hij zich bij het buiten spelen erg vies had gemaakt. En dat het ook wel eens niet goed ging. Dat hij in een sloot terecht kwam. Of in een modderpoel. En dat hij dan in bad moest. Dan duurde het wel even voor hij weer helemaal schoon was. En dat was lang niet altijd leuk. Maar dan was het wel extra fijn als hij weer helemaal schoon was en schone kleren aanhad. Dan kwam er weer een lach op zijn gezicht.

Toen Jezus door Johannes gedoopt werd gebeurde dat ook weer. Maar op een hele bijzondere manier. Toen Jezus kopje-onder geduwd werd door Johannes en weer omhoog kwam, straalde de hemel en kwam de heilige Geest als een duif uit de hemel. Er klonk ook een stem uit de hemel: "Jij bent mijn geliefde Zoon. Ik ben heel blij met jou."

Elke keer als mensen daarna Jezus zagen, dan zagen ze iets stralends aan hem. God is blij met hem. God heeft een nieuw begin gemaakt met Jezus. Hij wil dat ons hart net zo schoon is als ons lijf. En als je wilt weten hoe God wil dat je leeft, kijk dan maar naar Jezus: hij is de selfie van God!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten