dinsdag 7 mei 2013

Nieuw Liedboek brengt tradities bij elkaar - ‘In het zingen zijn we eindelijk eens van het denken af’


Zo divers als de kerken zijn, zo divers zijn ook de liederen die gelovigen zingen. Van al deze soorten liederen zijn er 1016 liederen geselecteerd voor een nieuw Liedboek, dat op 25 mei verschijnt. Om gezongen te worden in de kerk, op school, in clubs en thuis. Een eerste kennismaking wordt door de Protestantse Gemeenten Midden-Langstraat georganiseerd op woensdag 15 mei om 20.00u in de Ambrosiuskerk. We gaan lekker zingen onder begeleiding van twee zanggroepen. Ds. Wim van der Aa leidt het nieuwe Liedboek in. Toegang is vrij; een proefbundeltje kost €1.


Veel mensen zingen graag. Goed of minder goed, dat maakt niet uit. ‘In het zingen zijn we eindelijk eens van het denken af’, zei de theoloog Van Ruler. Ook gelovigen mensen zingen vaak graag, en niet alleen in de kerk. De kerken verschillen in wat ze in hun kerkdiensten zingen. In ieder geval de psalmen, de geloofsliederen uit de bijbel, vaak aangevuld met bepaalde gezangen en liederen. Maar ook buiten de kerkdiensten wordt door gelovigen gezongen. Op de zondagsschool en tijdens clubs, maar ook op school en thuis. Om alleen te zingen, of met elkaar. ‘Zingen is twee keer bidden’, zei een kerkvader. En vaak zingen we dan uit een breder repertoire: opwekkingsliederen en kinderliederen. Maar ook meer spirituele liederen uit de traditie van Taizé en Iona, die mensen soms kennen van vakantie bij een bezoek aan die plaatsen. En er zijn natuurlijk de oude klassiekers van Johan de Heer. Zo zijn er in de loop der tijd heel veel verschillende soorten liederen gangbaar geworden. Daarom putten veel kerken en gelovigen naast de gangbare liedboeken ook uit andere bundels, soms ook in de kerkdienst, maar daarnaast voor clubs, school en thuis.

Zo werd het tijd voor een nieuw Liedboek, waarin al die soorten liederen samenkomen. De Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied presenteert dat liedboek op zaterdag 25 mei in Monnickendam. Naast de Protestantse Kerk in Nederland hebben o.a. ook de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en Protestantse kerken uit België hieraan meegewerkt. Een bundel liederen waaruit iedereen zijn liederen kan putten die graag gezongen worden in kerkdiensten, op clubs, scholen en thuis. Een bundel die bedoeld is zodat iedereen zijn eigen liederen kan zingen en daarnaast kan kennismaken met tal van andere liederen die medegelovigen zingen.

Een eerste kennismaking organiseren de Protestantse Gemeenten Midden-Langstraat op woensdagavond 15 mei in de Ambrosiuskerk om 20.00u. Er is dan een bundeltje beschikbaar met 40 liederen uit verschillende tradities die in het liedboek zullen verschijnen. Het bundeltje is verkrijgbaar voor de kostprijs van €1. De zanggroep van de Protestantse Gemeente Waalwijk en de cantorij van de Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. hebben een aantal liederen al geoefend zodat we ze makkelijk met elkaar zullen zingen. Ze staan onder leiding Gerard Boersma en Corine Vreeken. Ds. Wim van der Aa zal enige achtergronden vertellen bij de totstandkoming en de samenstelling van het nieuwe Liedboek. Van der Aa was betrokken hierbij. Meer informatie over het nieuwe Liedboek is te vinden op www.liedboek.nl en op www.eennieuwliedboek.nl, waar ook een eerste lijst van 173 liederen gepubliceerd is die in het liedboek zullen verschijnen.

Meer info: ds. Otto Grevink, 0416-349952 en oogrevink@kerkinwaalwijk.nl, www.kerkinwaalwijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten